Tema
Debat

Om forsikringsbranchens garantifonde

Forsikringsbranchens Garantifonde består af fire garantifonde. Garantifondene behandler skader i Danmark på områder, hvor det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, men der på trods af dette, ikke er eller kan findes et forsikringsselskab til at dække skaden. Garantifondene sørger i disse tilfælde for at skadelidte får udbetalt en erstatning alligevel.

 

De fire garantifonde er:

  • Dansk forening for international motorkøretøjsforsikring (DFIM) oprettet i 1927
  • Garantifonden for uforsikrede eller ukendte hunde (FAH) oprettet i 1939
  • Garantifonden for uforsikrede eller ukendte heste (FUH) oprettet i 2008
  • Garantifonden for uforsikrede eller ukendte speedbåde og vandscootere (FSV) oprettet i 2018

 

Grønkortordningen

Garantifonden DFIM er udpeget af Justitsministeriet som grønkortbureau under grønkortordningen.

 

Grønkortordningen sikrer:

  • at dit motorkøretøj er ansvarsforsikret, når du kører i fx din bil i andre lande, der også er en del af grønkortordningen
  • dækning fra skader fra udenlandske motorkøretøjer fra lande som er en del af grønkortordningen

I forbindelse med skadebehandling udveksler DFIM forsikringsoplysninger andre grønkortbureauer samt danske forsikringsselskaber.

 

Grænseforsikring

Hvis du indfører et udenlandsk registreret motorkøretøj til Danmark, der ikke er ansvarsforsikret, skal du købe en grænseforsikring. Det er DFIM, der står for at udstede grænseforsikringer. (HVAD ER LOVGRUNDLAGET FOR AT DET ER DFIM?)

 

Dagsgebyrordningen

Er du registreret på et motorkøretøj som ejer eller bruger uden den lovpligtige ansvarsforsikring, kan du blive pålagt dagsgebyrer på 250 kr. per dag af DFIM i henhold til Færdselsloven §106.

 

De indbetalte dagsgebyrer bliver brugt til at betale for de skader, som uforsikrede eller ukendte motorkøretøjer forvolder på andre mennesker og deres ting, og som kan være millionbeløb. Før dagsgebyrordningen kom pengene fra de forsikringstagere, der har deres ansvarsforsikring i orden. Når DFIM udbetaler erstatning til den skadelidte, skal DFIM altid søge at inddrive erstatningsbeløbet hos skadevolderen. De indbetalte dagsgebyrer dækker så i de tilfælde, hvor det i sidste ende viser sig, at skadevolderen ikke har den nødvendige betalingsevne, eller hvis skadevolderen forbliver ukendt typisk som flugtbilist. (TEKST JHJ oktober 2022)

 

Målet med dagsgebyrordningen er at få flest mulige til at have den lovpligtige ansvarsforsikring på sit køretøj eller at få det afmeldt. Dagsgebyrordningen trådte i kraft i januar 2019 og er bestemt af Transportministeriet på baggrund af, at der i 2018 var omkring 50.000 registreret uden ansvarsforsikring.

 

 

 

 

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.